Dunia Bahasa

www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws

REFLEKSI


20 OKT 2011
   Saya dapati  ramai pelajar tidak dapat menguasai perbezaan sebutan e pepet dan e taling , ada di antara mereka salah sebut perkataan enam dalam sebutan e taling. Saya telah berusaha untuk mencari maklumat di internet , dan saya telah berjaya download satu powerpoint yang berguna , diharap lepas memerhatikan kandungan dalam ppt itu, saya dapat mempertingkatkan ilmu saya terhadap sebutan e pepet dan e taling dan seterusnya dapat ajar anak murid saya dengan berkesan.

Sistem Ejaan Sebutan Baku


19 OKT 2011 
   Saya berasa sungguh gembira kerana slide atau powerpoint yang telah saya guna pada hari Selasa dapat sambutan yang hebat daripada para murid , saya amat suka untuk melihat kemajuan mereka.


18OKT2011
Oleh kerana terdapat segelintir murid yang masih kabur tentang sebutan suku kata, saya telah berusaha untuk mencarikan bahan yang sesuai dari Sribd, dan cuba mengajar sekali lagi. Diharapkan dengan bantuan powerpoint ini dapat memanfaatkan anak murid saya.


4 suku kata

6 OKT 2011

PADA HARI INI , SAYA BERASA SUNGGUH KECEWA KERANA ANAK MURID SAYA MASIH GAGAL UNTUK MENGUASAI KEMAHIRAN MENGENALI' KATA DASAR' . sEBAGAI CONTOH, MEREKA BERANGGAPAN BAHAWA PERKATAAN 'MEMADAM' ADALAH PERUBAHAN DARIPADA MENAMBAHKAN IMBUHAN 'ME' KEPADA PERKATAAN 'MADAM', SEBENARNYA KATA DASAR BAGI PERKATAAN'MEMADAM' SEBENARNYA IALAH' PADAM', INI MEMNUNJUKKAN PENGUASAAN MEREKA TERHADAP KOSA KATA ADALAH TIDAK MENCUKUPI SAYA BERCADANG SUPAYA MENGAJAR LEBIH BANYAK KOSA KATA TERLEBIH DAHULU SEBELUM SAYA MEMPERKENALKAN KEMAHIRAN MENGENALI KATA DASAR SUPAYA MEREKA TIDAK TERKELIRU.


ANNOUCEMENT~